FOTOVA

Fotova sin nye lærling

Fotova sin nye lærling: Lina Sjøen

Hvem er Lina Sjøen?

Vi er nå inne i et nytt år, og jeg har vært lærling hos Fotova i et halvt år. Mitt navn er Lina Sjøen, og jeg ønsker gjerne å dele litt om meg selv og min erfaring som lærling her hos Fotova så langt. Jeg gikk medieproduksjon på vgs, og ville gjerne fortsette utdanningen min som lærling. Jeg ønsket å fokusere på film og foto, og da var det naturlig å søke hos Fotova som driver med nettopp dette. Etter et lite zoom-intervju og et fysisk møte, fikk jeg endelig tilbudet om læreplassen som jeg naturligvis takket ja til. 

Jeg kan med hånden på hjertet si at jeg ikke visste hva som skulle møte meg da jeg søkte etter læreplass. Jeg var usikker på om jeg var klar for arbeidslivet, og jeg hadde i hvert fall ingen planer om å flytte til Bergen. Etter mye om og men endte jeg likevel opp i Norges vakreste by (når det ikke regner), i verdens beste læreplass. Tiden min her har bydd på både spennende erfaringer, krevende utfordringer og ikke minst verdifull kompetanse.

Oppstartsfasen

Jeg startet som lærling 11. september 2023. Fra første arbeidsdag, fikk jeg allerede se hvordan en fotograf jobber. Vi hadde fått et oppdrag om å ta portrettbilder for en bedrift, og min oppgave var så enkel som å se og lære. Jeg fulgte nøye med på hvordan Veronika snakket med kundene for å gjøre dem komfortable, hvordan hun poserte dem og hvordan hun fikk frem deres beste side til kameraet. Det var rett og slett fascinerende, og det tok ikke lang tid før jeg skjønte at jeg var kommet til riktig sted.

I startfasen var det mange nye inntrykk og mye teknisk å forholde seg til. Jeg husker at troen på meg selv brast når begreper som «TTL», «high speed sync» og «grid» ble introdusert. Det var ikke forventet at jeg skulle lære alt på en gang, men jeg ble virkelig kastet ut i det da jeg fikk fire fotograferinger i min andre og tredje uke hos Fotova. Det gikk heldigvis fint, og «kundene» var riktignok venner av Veronika som jeg skulle øve meg på. Jeg er glad for at jeg fikk opplæringen på den måten. Nå kan jeg se tilbake på resultatene, se hva jeg kunne gjort bedre og hvor mye jeg har forbedret meg.

Resultater fra mine første fotograferinger i studio:

Halvåret oppsummert

Siden den gang har jeg vært med på boligfoto, dronefoto, eventfoto, bedriftsfoto, kreativ foto, produktfoto, aktfoto og mer. Jeg har hatt forskjellige roller som blant annet assistent, innholdsprodusent til tiktok/instagram, videograf og selvfølgelig fotograf. Nå rett før jul tok jeg faktisk mitt første betalte oppdrag i sjangeren gravidfoto. Jeg ser på dette som et stort fremskritt, og en motivasjon til å ta på meg flere selvstendige oppdrag.

For tiden jobber jeg meg gjennom en perm med øvingsoppgaver som tar for seg teori og praksis om lysformer, lysavstander, lysretninger, ulike fotografiske sjangre, diverse teknikker og kreative utfordringer innen foto. Disse oppgavene vinkler jeg mot bedriften og tilpasser etter hva som er relevant for meg. Til nå har dette vist seg å være givende læremessig, og ikke minst veldig gøy.

Det har vært veldig spennende å være med på alt dette, og virkelig spille en rolle i arbeidet vi gjør. Jeg elsker at jeg har muligheten til å praktisere som profesjonell fotograf, men fortsatt har sikkerheten i at jeg er lærling. Her har jeg alle ressursene jeg trenger for å kunne lære. Jeg ser frem til et år hvor jeg kan utfolde meg enda mer selvstendig, være en enda sterkere ressurs hos Fotova og ikke minst bli en så dyktig fotograf som mulig. 

Her er resultater fra noen fotograferinger i min tid hos Fotova: