FOTOVA

Hvilke bilder kan jeg bruke?

Hvilke bilder kan jeg bruke?

Det finnes mange lover og regler rundt bruk av bilder. Derfor har vi i Fotova satt opp noen punkter som skal hjelpe deg, og hvordan du kan bruke bildene du finner.

Må jeg betale for å bruke et bilde?

Svaret er nei hvis du har tatt det selv, og som regel ja hvis det er tatt av en fotograf eller andre enn deg selv. Det viktigste er at du finner ut om du har lov til å bruke bildet eller ikke. Her må du spørre fotografen bak bildet. Bruker du et bilde uten lov kan det koste deg dyrt, som det har vært gode eksempler på i mediene de siste årene. Se eksempler på saker i mediene her og her. 

Selv om du finner et bilde på google, betyr det ikke at du kan bruke bildet gratis. Google lenker til alle bildene som noensinne har blitt lagt ut på internett, og det er du som har ansvar for å sjekke opp i bruksrettighetene før bruk. 

I tillegg til personlige bilder finnes det også stockphotos hvor du kan finne upersonlige bilder og illustrasjoner. Her er AdobeStock og Shutterstock mest kjent.

Hvilke bilder kan jeg bruke gratis?

Det finnes flere nettsteder som tilbyr bilder gratis for bruk. Noen av disse nettstedene tilbyr bilder med CC-lisenser, mens andre gir bilder til bruk uten noen restriksjoner. 

Her er noen eksempler på nettsider som tilbyr CC-lisensierte bilder:
Pexels
Unsplash
PixaBay

Når skal jeg kreditere fotografen?

Det er både lovpålagt og god skikk å kreditere fotografen hver gang du bruker et bilde. Dette inkluderer publiseringer på nettsider, blogg, sosiale medier, trykte materialer og i bruk av reklameplakater. Ønsker du å droppe kreditering kan man ofte inngå en avtale med fotografen om dette mot en avtalt sum. 

Kan jeg bruke filter på bildene?

Noen ønsker å gjøre endringer på bilder ved å legge til filtre, klippe eller redigere dem på annen måte. Vi forstår behovet for å gjøre dette, men ber allikevel våre kunder om å konsultere med oss først og få godkjenning av eventuelle endringer. Dette vil sikre at bildene forblir i god kvalitet, i tråd med merkevaren deres og at samarbeidet vårt videre skal bli best mulig. Ønsker dere noen endringer hjelper vi dere gjerne! 

Kan jeg be noen om å slette bilder av meg?

Ja, det kan du! Som privatperson har du rett til å få hvilket som helst bilde av deg slettet. Ønsker du ikke å ha bilder av deg selv på nettet og jobben planlegger en bedriftsfotografering bør du ta dette opp med lederen din i forkant.

I Fotova sletter vi alle bildene som ikke blir valgt ut av kundene våre. Vi tar bare vare på de beste bildene som du selv liker og kjøper bruksretten til. 

En god regel!

Spør både fotografen og personene på bildet om du kan poste bildet, så er alle glad 🙂