FOTOVA

Svenneprøven til Håkon

Svenneprøven til Håkon

Mandag den 19. juni bestod Håkon Rybakken svenneprøven sin etter ett år i lære hos Fotova. Han kan nå endelig kalle seg en utdannet fagfotograf. Håkon er Fotova sin andre fotograf som har bestått svenneprøven, og han synes det har vært utrolig gøy og lærerikt.

Svenneprøven til Håkon bestod av 6 oppgaver. Alle 6 oppgavene skulle fotograferes, redigeres, printes ut og monteres med passepartout alt på 5 dager. Håkon valgte å fotografere alle bildene allerede på mandag, redigere dem på tirsdag og onsdag, før de skulle printes ut på torsdag. Siste dagen brukte Håkon til å jobbe med egenvurderingen og presentasjonen.

Eksteriør

Håkon startet mandagen med eksteriør kl 10, og valgte å fotografere Kode 4-bygget. Bildet ble akkurat slik han hadde sett for seg. Han valgte Kode 4 fordi bygget i seg selv er estetisk pent, men også fordi bygget har en struktur i forgrunnen, noe som skaper en spenning i bildet. Det var litt overskyet denne dagen, så han valgte å jobbe litt med himmelen i ettertid, slik at den ble litt mer blå.

Svenneprøven til Håkon Rybakken - Eksteriør

Interiør

Etter eksteriøret var det tid for Interiør i Frescohallen. Her måtte han ta flere bilder for å redigere dem sammen i etterkant, på grunn av at lysstyrken ute og inne er forskjellig. 

Svenneprøven til Håkon Rybakken - Interiør

Reproduksjon

Den tredje oppgaven var reproduksjon av et gammel bilde Håkon fikk utlevert av sensor.- Dette skulle avfotograferes og redigeres. Dette var ett lite bilde på ca 5×10 cm printet på en papplate. Bildet var gult, gammelt og med masse prikker. Mesteparten av tirsdagen gikk til redigering og restaurering av dette bildet. Håkon brukte også en Ai som er bygget inn i Photoshop kalt «Neural filters» for å hjelpe han med å fikse ansikter på uskarpe og gamle bilder.

Svenneprøven til Håkon Rybakken - Repro

Frioppgave - Reklamefoto

Håkon fikk også en frioppgave hvor han fikk gleden av å vise frem en av sine gode egenskaper. Her valgte han å gå for en stil han har gjort mye av tidligere, nemlig klokkefoto. Håkon har ett spesielt øye for klokker, og klokkefoto er noe han har gjort mye av tidligere, så da var det ikke spørsmål om at det var dette han kom til å velge på oppgaven sin. Det som er viktig med klokker og andre skinnende gjenstander er selvfølgelig alt av gjenskinn. Produktet skal være perfekt belyst, med null gjenskinn, og dette fikk han til helt nydelig ifølge sensor.

Svenneprøven til Håkon Rybakken - Frioppgave

Portrett

Her valgte Håkon å benytte seg av det fine været vi hadde denne uken, og valgte å ta bildet sitt utendørs. Klesvalget var også bevisst da dette matchet veldig godt med både vannet, fjellet og himmelen. Samme klokke som frioppgaven er også med her for å skape en liten rød trå.

Svenneprøven til Håkon Rybakken - Portrett

Gruppebilde

Gruppefotograferingen gikk dessverre ikke helt etter planen. Alle modellene hadde svart tidligere på mandagen før fotografering, og alle var klare. Klokken slo 18:00 og alle utenom én dukket opp på tiden, vi forsøkte desperat å ringe og sende meldinger til personen, men null svar å få. Håkon fikk litt hjelp av de andre modellene til å sende meldinger til andre de visste bodde i nærheten, og som kunne stille på kort varsel. Heldigvis fikk vi tak i noen som var på bussen mot Skuteviken, og som var i studio bare noen få minutter senere.

Reservemodellen vi fikk tak i hadde selvfølgelig ikke forberedt seg på noe antrekk, men dette hadde vi allerede tenkt på, og hadde flere skjorter i studio. Buksen hun hadde på var også hvit, så denne måtte jobbes med i Photoshop i ettertid slik at den best mulig passet inn med resten av gjengen. 

Den røde tråden forsetter med klokken på armen.

Svenneprøven til Håkon Rybakken - Gruppe

Mandag den 19. juni ble alt presentert foran sensor. Det var mange gode tilbakemeldinger å få, spesielt på frioppgaven som trakk alt opp i sin helhet. Det Håkon kunne jobbet mere med er å skape en litt mer spennende oppstilling på gruppebilde. Det andre de påpekte var ett gjenskinn på interiørbildet. Resten av bildene så veldig fine ut og meget pent fremstilt i passepartout.

Med dette gratulerer vi Håkon med svennebrevet i fotograffaget!