FOTOVA

Hvordan booste kreativiteten

Hvordan booste kreativiteten

Kreativiteten går opp og ned. Når man jobber i et kreativt yrke er det viktig å kunne hente fram kreativiteten når man trenger den. Vi må rett og slett lære oss hvordan vi får mer inspirasjon. Nå skal vi i Fotova fortelle deg hvordan vi booster kreativiteten.

Veronika Stuksrud - Naturen og nye omgivelser

Som en aktiv og eventyrlysten person henter jeg mye kreativitet fra å være utendørs, besøke nye steder og møte nye mennesker. 

I naturen får jeg ro til å tenke, føle på frihet og til å se hvordan naturen fungerer og hele tiden endrer seg. Jeg kan løpe, sykle, eller bare sette meg ned i naturen, spørs hva jeg føler for. Med eller uten kamera. Noen ganger trenger jeg å løpe fra meg all frustrasjon og spurte innover skogen, før jeg setter meg ned på et fint sted og bare puster mens jeg ser på den fine blomsten ved siden av meg. 

Og hvordan kan dette booste kreativiteten tenker du kanskje? Svaret er at kreativiteten ikke alltid får blomstre før vi lar den gjøre det. Noen ganger står stress og frustrasjon i veien. Natur og aktivitet har en spesiell evne til å roe ned kroppen og åpne opp øynene. Så ser jeg hvordan lyset skaper spennende skygger, hvordan en stein er formet som et hjerte og hvordan flotte motiver dukker opp rundt meg. 

Nye steder og mennesker

Nye omgivelser og møte med forskjellige type mennesker gir meg også mye inspirasjon. Når jeg er på et nytt sted ser jeg ofte for meg forskjellige bilder da alt er nytt og spennende. Dette kan både være en ny gate i Bergen sentrum og en storby som Barcelona. Mennesker med forskjellig utseende og meninger er også veldig spennende. Nye mennesker kan få meg til å se på nye måter. Dere alle hjelper meg til å se hvordan forskjellige klær kan matches, hvordan sminke og hår kan gjøres annerledes, hvordan måten du ser på verden kan mikses inn med hvordan jeg ser på verden. I møte med nye mennesker sitter jeg ofte igjen med tanker om at det du sa eller gjorde faktisk ikke var så dumt. Kanskje jeg skulle prøvd noe lignende. 

 

Det å sette av tid til å være aktiv, gå i naturen, besøke nye steder og møte nye folk gjør at jeg får nye impulser og tid til å tenke. Kombinasjonen av dette utfordrer meg og booster kreativiteten. 

Håkon Rybakken - Filmkunnskap, musikk og sosiale medier

Håkon bruker ofte å se på filmer, og har fått mye inspirasjon fra dette. Han gjør også som regel litt research om regissøren i filmen enten før, etter eller underveis i filmen for å lære mer om prosessen rundt filminnspillingen. Det er spesielt det visuelle i filmene Håkon blir inspirert av, som farger og kamerateknikker. 

3 filmer Håkon anbefaler å se:

Her (Film fra 2013 av Spike Jonze)
Memento (Film fra 2000 av Christopher Nolan)
Inception (Film fra 2010 av Christopher Nolan)

 

Musikk & Sosiale medier

Andre inspirasjonskilder er musikk og sosiale medier. Her følger vi kreative sjeler innenfor flere forskjellige sjangre. 

Musikken vi hører på omhandler mye tekst og andre rytmiske elementer, noe vi får inspirasjon fra. Er det en veldig god setning vi hører, eller en rekke lyder, kan vi se for oss bilder fra dette som vi senere har lyst til å utføre. Det er en kunnskap mange har om man bare tenker seg om når man hører på musikk.

På YouTube, TikTok og Instagram kryr det av kreative sjeler som poster mye spennende innhold, og dette kan få kreativiteten til å blomstre. Er det en instagram-sang du hører som du kan gjøre noe kult med, eller er det en fotocollage som passer til bildene? Her er det virkelig masse du kan få inspirasjon fra.